Slovenië – Ljubljana

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië is absolute aanrader om een keer te bezoeken. Tijdens onze vakantie in Slovenië in 2011 hebben we deze stad een aantal dagen bezocht.

Ljubljana is een vrij kleine stad met zo’n 310.000 inwoners en is de hoofdstad van Slovenië. De stad is gelegen aan de rivier de Ljubljanica.

Ljubljana heeft als kleine, moderne hoofdstad een bijzondere binnenstad met veel bezienswaardigheden. De rijke geschiedenis van Ljubljana heeft een stempel gedrukt op het karakter van de stad. Zo staan er in Ljubljana veel bijzondere gebouwen (vaak een mix van Barok en Jugendstil) die ontworpen zijn door grote architecten, zoals Jože Plečnik. Met name in het hart van de stad – langs de Ljubljanica-rivier en rond de Tromostovje (drie bruggen) en het marktplein – zijn veel bouwwerken met een hoge historisch- en culturele waarde te vinden. De kasteelheuvel met daarop Ljubljanski Grad domineert het stadsbeeld en het beklimmen van de heuvel (te voet of per raillift) en het bezichtigen van het kasteel is voor toeristen de populairste attractie.

        

Het Prešerenplein (sloveens: Prešernov trg)is het belangrijkste plein van Ljubljana, de

hoofdstad van Slovenië. Het is te vergelijken met de Dam in Amsterdam. Middenop het plein staat een standbeeld van de nationale dichter van Slovenië France Prešeren.

Het Kasteel van Ljubljana (Sloveens: Ljubljanski grad) is een middeleeuws architecturaal monument, staande op de Kasteelheuvel (Sloveens: Grajski grič) in het midden van de stad.

Opgravingen bewijzen dat de heuvel al gefortificeerd was in de tijd van de Kelten en de Illyriërs, en dat de Romeinen er een militaire post hadden. Het begin van het middeleeuwse kasteel gaat terug naar de 9e eeuw, alhoewel de bouw voor het eerste werd genoemd in 1144. Toentertijd was het de zetel van de heerser van de provincie, Spanheim, die er zelfs zijn eigen munten sloeg. De huidige vorm werd bereikt na de aardbeving van 1511 en met verdere renovaties in het begin van de 17e eeuw. Het kasteel werd bewoond door de provinciale heersers tot de eerste decennia van de 17e eeuw. Later werd het een

eenvoudig garnizoen en provinciale gevangenis. De renovatie van het kasteel is nu bijna  compleet, en de twee bruidssuites, de toren, de kapel en de cafetaria zijn open voor de bezoekers, terwijl de rest van het gereconstrueerde pand normaal gesproken wordt gebruikt voor optredens, tentoonstellingen en sociale functies.

 

Mocht je na een dag wandelen in de stad honger hebben gekregen dan kan ik je van harte Pizzeria “Ljubljanski Dvor” aanraden, een heerlijk restaurant gelegen aan de rivier.

Hieronder nog een verzameling van foto’s die we hebben genomen in de stad.

Gebruikte bron: Wikipedia

Share
Dit bericht is geplaatst in Foto's, Steden met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.