Duitse Militaire Begraafplaats in IJsselsteijn (Lb)

De Duitse militaire begraafplaats in IJsselsteijn is in 1946 door de Nederlandse overheid aangelegd en herbergt 32.000 graven. Dit is de centrale begraafplaats voor Duitse Militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Het middelpunt vormt de centrale gedenkplaats met een groot kruis omringd door rozenstruiken. Bij de gedenkplaats bevindt zich een carillon met 25 klokken geplaatst in 1960 op initiatief van een moeder van een gesneuvelde soldaat. Dagelijks tussen negen en vijf uur speelt het carillon ieder half uur een melodie.

In 1976 is de begraafplaats overgedragen aan de Duitse gravenstichting. In 1995 is bij de ingang van de begraafplaats een Ginko-boom geplant als symbool van hoop en vrede. Jongeren uit heel Europa worden vredes-educatieve werkzaamheden aangeboden met als motto ‘de jeugd ontmoet het verleden en werkt gezamenlijk aan vredesprojecten’.

Share
Dit bericht is geplaatst in Foto's, Overig met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.